Home Page of EastComfort Bucharest Apartments

Tarifele la hotelurile din Bucuresti la jumatate

Tarifele la hotelurile din Bucuresti au scazut la jumatate fata de cele practicate in toamna anului 2008, iar pretul unei camere pentru o noapte de cazare a coborat sub 100 de euro, chiar si la unitatile de cinci stele, potrivit reprezentantilor industriei.

“Merge foarte prost, mult mai prost chiar si fata de anul trecut. Bucurestiul e un oras in care nu se intampla nimicTarifele la hotelurile din Bucurestisi care nu are nimic de aratat. Nu-mi amintesc ca in ultimii 20 de ani sa fi fost o toamna mai proasta sau un an mai prost”, a declarat George Turna, prim-vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si administrator al hotelului Ambasador din Capitala,            citat de Mediafax.

El a adaugat ca in aceasta toamna au scazut atat tarifele, cat si gradul de ocupare si perioada de innoptare.

Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului de patru stele Ramada-Majestic din Bucuresti, a spus ca tariful mediu din aceasta toamna

este cu 20-25% sub cel toamna anului trecut si cu 50% mai redus fata de lunile septembrie-octombrie din 2008. Totodata, gradul de ocupare a coborat la 55-60%, comparativ cu 80% cu doi ani in urma.

“Principala problema este ca a disparut segmentul business din hotelurile din Bucuresti. Tariful mediu a scazut la sub 100 de euro, chiar si la cinci stele, fata de 120-160 de euro in 2008. Si numarul conferintelor s-a redus cu circa 30% comparativ cu acum doi ani si, de asemenea, s-au organizat cu 20% mai mutine nunti. Daca in 2008 perioada medie de sedere a unui turist intr-un hotel in Capitala era de 2,8 nopti, acum aceasta a coborat la 1,1-1,2 nopti”, a adaugat Acatrinei.

Proprietarul lantului Continental, Radu Enache, a afirmat ca tariful mediu pentru hotelurile de patru si cinci stele din Bucuresti a scazut la 66 de euro pentru o noapte de cazare, iar gradul de ocupare s-a diminuat cu 20% fata de anul trecut.

Hotelurile din lantul Continental au avut in acest an un grad mediu de ocupare de 52%, iar incasarile au crescut cu doar 2%, in conditiile in care capacitatea de cazare s-a majorat cu 15%, prin deschiderea a doua unitati, Grad Hotel Continental din Bucuresti si Ibis Sibiu.

Pe fondul scaderii indicatorilor financiari, Enache a stopat doua investitii care totalizau 24 de milioane de euro si vizau deschiderea a doua hoteluri la Timisoara.

“Nu vad nicio solutie pentru iesirea din criza. Suntem in acelasi ocean al prostiei, cu toate deciziile contradictorii pe care le ia Guvernul. Nu exista niciun plan de iesire din criza, nicio predictibilitate, niciun plan agreat de intregul esicher politic. Pentru anul viitor intrezaresc aceeasi prostie a guvernantilor si acelasi intuneric in economie”, a mai spus Radu Enache.

Si Josef Goschy, proprietarul lantului Unita Turism, spune ca in acest an afacerile merg mai prost ca niciodata. El crede ca pentru iesirea din criza ar trebui stimulate investitiile, iar bancile sa inceapa sa scada dobanzile de la peste 12% la 5-6%.

George Turna de la Ambasador crede, in schimb, ca situatia hotelurilor nu se va ameliora pana cand intreaga economie nu iese din criza.

“Nu putem scoate hotelurile din contextul general. Noi suntem un rezultat al tuturor celorlalte activitati economice si, atata timp cat toata tara e prabusita, nici noua nu ne va fi bine. La nivel de Guvern nu s-au luat masuri cu adevarat eficiente pentru iesirea din criza, iar noi platim tribut acestui lucru. Marea majoritate a hotelurilor functioneaza in regim de avarie si incasarile au ajuns la nivelul cheltuielilor, daca nu cumva sub ele”, a precizat Turna.

Aparent, Josef Goschy este mai optimist decat ceilalti hotelieri.

“Cum va fi la anul? Anul trecut am crezut ca in 2010 va fi mai bine, si n-a fost deloc. Ei bine, in acest an cred ca in 2011 va fi mai bine”, a spus, cu ironie, proprietarul Unita Turism.

Sursa: http://www.mediafax.ro/economic/tarifele-la-hotelurile-din-bucuresti-au-scazut-sub-100-de-euro-pe-noapte-7477389/

1 Comments.

  1. Gregory Smith - trackback on October 14, 2014 at 8:09 AM

Trackbacks and Pingbacks: