Home Page of EastComfort Bucharest Apartments

Monthly Archives: May 2015

Simply Bucharest!

Up in the air of Bucharest! Enjoy the view of Romanian’s Capital capture by a drone! ;))

Stay connected! ­čśÇ

Observatorul Astronomic Bucuresti

Observatorul Astronomic ÔÇ×Amiral Vasile UrseanuÔÇŁ┬áeste singurul observator public al municipiului┬áBucure╚Öti.

A fost construit ├«ntre anii 1908-1910, pentru a servi ca Observator Astronomic al┬áSociet─â╚Ťii Astronomice Rom├óne ÔÇ×Camille FlammarionÔÇŁ, societate ├«nfiin╚Ťat─â de c─âtre┬áVictor Anestin. Observatorul ÔÇ×a fost dotat cu o┬álunet─â┬áZeiss de 150 mm diametru ╚Öi distan╚Ť─â focal─â de 2,7 metri. Luneta era a treia ca m─ârime din ╚Ťar─â la data aceeaÔÇŁ.

Dup─â decesul amiralului┬áVasile Urseanu┬á(1926), ÔÇ×luneta a fost demontat─â ╚Öi depozitat─â ├«n subsolul cl─âdirii, astfel c─â activitatea astronomic─â a grupului a ├«ncetat,┬áiar v─âduva sa, Ioana Urseanu, a donat imobilul prim─âriei Bucure╚Öti contra unei rente viagere.

Prim─âria a decis s─â g─âzduiasc─â ├«n cl─âdire┬áPinacoteca Bucure╚Öti, o colec╚Ťie de picturi ├«nfiin╚Ťat─â la 1 iunie 1933, prin decret regal, de regele┬áCarol al II-lea al Rom├óniei.

Pinacoteca municipiului Bucure╚Öti a fost ad─âpostit─â temporar ├«n spa╚Ťiul Observatorului Astronomic.

├Än 1941, dup─â moartea Ioanei Urseanu, ├«n holul cl─âdirii care ad─âpostea pinacoteca a fost dezvelit─â o plac─â comemorativ─â, care cinste╚Öte memoria ctitorilor pinacotecii municipiului Bucure╚Öti, viceamiral Vasile Urseanu ╚Öi Ioana Urseanu, prin urm─âtoarele cuvinte:┬áÔÇ×Dup─â o via╚Ť─â de munc─â ╚Öi credin╚Ť─â au d─âruit acest l─âca╚Ö ca s─â fie ad─âpost de art─â ╚Öi prilej de ├«n─âl╚Ťare sufleteasc─âÔÇŁ.

├Än 1949 cele mai valoroase tablouri ale Pinacotecii au fost preluate de Galeria Na╚Ťional─â, cele r─âmase form├ónd Muzeul de Art─â a Municipiului Bucure╚Öti care a fuzionat cu Muzeul de Istorie al Bucure╚Ötiului, iar ├«n cl─âdire s-a ├«nfiin╚Ťat┬áMuzeul ╚śtiin╚Ťelor Experimentale, inaugurat la 1 Mai 1950, ├«n care s-a redat cl─âdirii menirea ini╚Ťial─â, aceea de Observator Astronomic. Ast─âzi Observatorul ╚Ťine de Muzeul Municipiului Bucure╚Öti ╚Öi este deschis publicului.

Clădirea în care se află este monument istoric.

În fiecare seară cu cer senin, observatorul este deschis publicului care poate vedea Luna, planetele și alte obiecte cerești, stele duble, roiuri stelare, și chiar galaxii.

Oferta de vizita:

  • observarea astrelor prin lunetele de pe terasa observatorului
  • informa╚Ťii de specialitate din partea personalului observatorului
  • explica╚Ťii generale, r─âspunsuri la ├«ntreb─âri
  • explica╚Ťii date pe calculator
  • explica╚Ťii la luneta din cupol─â

ob4 ob5 ob1 ob2 ob3

Stay connected!:D

surse: en.wikipedia.org

www.eastcomfort.com