Home Page of EastComfort Bucharest Apartments

Un altfel de Bucuresti

Printre cladirile de birouri, blocurile pline cu reclame in culori neon, betoane, trafic ametitor, multa agitatie si zumzet iritant, se desfasoara in centrul Bucurestiului un Mic Paris, cum a fost el denumit.

Micul Paris de Bucuresti este un oras in miniatura, cu vechi strazi pitoresti in care vibreaza inca sufletul unor epoci si moravuri apuse, plin de  sarm, foarte cochet si atrage incredibil de multi turisti.

Strada Lipscani a fost dintotdeauna destinata comertului. Odinioara, era o adevarata sarbatoare sosirea carelor cu marfa de la Lipsca. Pana in 1868, cand a fost inaugurata prima cale ferata Bucuresti – Giurgiu si a fost inlesnita legatura cu Apusul, negustorii aduceau marfa folosind carele cu boi.

In centrul istoric de astazi al Bucurestilor, care a supravietuit cu greu perioadei comuniste, doar numele strazilor mai aminteste de vechile bresle de altadat’: Selari, Covaci, Sepcari, Gabroveni, Zarafi… In urma cu cinci sute de ani, la marginea dinspre Apus a Bucurestilor care, bineinteles, nu avea intinderea de astazi, s-a inchegat o comunitate de scortari care mestesugea neintrecut tesaturi taranesti groase, din lana, cu modele si flori, care erau asezate pe pat, pe lavite sau pe jos. Mahalaua avea sa le poarte numele: scortari. Acesti mestesugari au fost printre primii care s-au grupat intr-o mahala a breslelor, in care erau reuniti si macelarii, sapunarii ori tabacii.

ATUNCI, BUCURESTIUL INTERBELIC, 1900

Strada Lipscani 1900

ACUM, CENTRUL VECHI, 2013

lipscani 2013

In acest moment strazile din Centrul Vechi sunt pline ziua, cele mai multe dintre magazine fiind cele de antichitati si obiecte de arta, extrem de pitoresti. De asemenea, zona este renumita pentru magazinele care comercializeaza rochii de mireasa si costume pentru nunti. Centrul Vechi este foarte populat si noaptea, aici aflandu-se numeroase cluburi si restaurante ale capitale.

Ca si atractii in zona Centrului Vechi pot enumera:

Hanul lui Manuc, monument arhitectural de mare importanţă construit de renumitul negustor armean Manuc-bei în secolul XIX, a fost inital format din 15 pivnite boltite, 23 pravalii, saloane, magazii, camere destinate servitorilor, bucatarii, dar si incaperi ce aveau ca scop gazduirea a peste 500 de persoane

Hanul cu Tei, singurul han istoric din Bucureşti care şi-a păstrat forma de origine

Teatrul de Comedie.  Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagra, Teatrul de Comedie este unic în România.

Muzeul Curtea Veche-Palatul Voievodal sau Curtea Domneasca este cel mai vechi monument feudal din Bucuresti, care timp de peste doua secole a fost resedinta a domnitorilor munteni, paralel, pana la 1660 cu vechea capitala Targoviste, an dupa care ramane capitala unica a Tarii Romanesti, iar dupa 1862 a Principatelor Unite Romane, respectiv a Romaniei.

-Muzeul Bancii Nationale a Romaniei. Patrimonul Muzeului este extrem de bogat deoarece, inca de la infiintarea sa, Banca Nationala a Romaniei si-a format o colectie proprie de tapiserii, tablouri, sculpturi, medalii, monede si bancnote.

Muzeul National de Istorie a Romaniei,  adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, aflată în cuprinsul vechiului centru istoric al Bucureştiului si construita intre 1894–1899. În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese deosebite (unele unicat), realizate din metale şi pietre preţioase aparţinând unor civilizaţii care au existat – de-a lungul timpului – pe teritoriul actual al ţării noastre sau ilustrând evenimente şi activitatea unor personalităţi istorice din vremurile trecute.

O incursiune in timp? Cu siguranta!

Daca merita? Absolut! In mod sigur veti gasi si alte puncte de atractie, zona ofera din plin astfel de surprize: o cladire din 1800, sculpturi traditionale din lemn pur, vitralii, porti cu ornamente aurii, de exemplu, specifice zonei si rangului boieresc, cladiri cu balcoane în stil baroc, faţade în stil clasic şi decoraţii eclectice.

Si bineinteles, daca va ajuta cumva, va recomand o super cazare in zona, http://www.eastcomfort.com/romania/bucharest/ap22-2r-apartment.en.html sau http://www.eastcomfort.com/romania/bucharest/ap5-2r-apartment.en.html

Stay connected! 😀

surse:  en.wikipedia.org

www.seebucharest.ro

www..jurnalul.ro

www.rotravel.com

Comments are closed.