Home Page of EastComfort Bucharest Apartments

De ce a scazut numarul tranzactiilor imobiliare in 2018?

Desi, momentan tranzactiile imobiliare din Romania arata bine, se pare ca viitorul ne rezerva oarecare surprize, conform opiniilor mai multor specialisti din domeniu.

tranzactii imobiliare in 2018

Daca in general oamenii de afaceri pot face unele prognoze urmarind datele inregistrate pana in acel moment, in segmentul rezidential este foarte importanta componenta de “feeling”, asa cum anunta si publicatia Wall Street. Criza de incredere care domneste in Romania de azi, numarul mare de romani care parasesc tara si dificultatea de a obtine credite sunt factori care duc la imposibilitatea de a prevedea directia in care o va lua piata imobiliara.

Daca luam in calcul ROBOR-ul si inflatia care sunt in crestere, dar si schimbarea gradului de indatorare,  putem presupune ca toti acesti factori cumulati vor duce la scaderea semnificativa a numarului de potentiali cumparatori de bunuri imobiliare. Pe baza acestor date, pretul imobiliarelor se poate schimba foarte mult in urmatoarele luni, multi specialisti vorbind de o scadere simtitoare a preturilor incepand din vara anului 2019.

Conform datelor emise de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), in august 2018, in Romania s-au vandut 40.576 de imobile, reprezentand o scădere de 29% a numarului de tranzactii, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.   Conform site-ului Profit.ro, in 2017 s-au inregistrat 627.802 de tranzactii imobiliare in Romania, din care 19,8% s-au realizat numai în București și Ilfov.

In aceste conditii, poate va intrebati incotro sa va indreptati : sa faceti o achizitie acum, pana la inasprirea conditiilor de creditare, sa amanati pentru anul viitor achizitiile imobiliare planificate, sa pastrati banii si sa-i investiti in altceva… ? Sunt intrebari foarte dificile, la care chiar si specialistii ar avea dificultati in a va raspunde.

Cert este ca in urmatoarele luni vor avea loc schimbari majore pe piata imobiliara din tara noastra, iar aceasta noua « criza » care se anunta nu va afecta numai sectorul imobiliar. Incertitudinea cu care ne confruntam din cauza climatului socio-politic din tara noastra va avea afecte asupra tuturor sectoarelor economice. De aceea poate cel mai intelept ar fi sa va informati cat mai bine inainte de a face o investitie si sa va protejati economiile pe timp de criza.

Comments are closed.